Domowa gronola to przepis na zdrowe, doskonałe śniadanie. Pyszna, chrupiąca, bananowo-kokosowa z mleczkiem skondensowanym, idealnie komponuje się z jogurtem i sosem toffi.
Dzięki niej poranne wstawanie z łóżka nabierze sensu ;)
Składniki na 2 litry gronoli:
- 600 g płatków owsianych
- 2-3 łyżki płatków kukurydzianych
- 100 g ziaren sezamu (jasnego)
- 1 zmielony duży banan z łyżeczką soku z cytryny
- 5-6 łyżek mleka skondensowanego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 100 g jasnego trzcinowego cukru
- 250 g orzechów: nerkowca, laskowe, ziemne (wybrałam w większości ziemne solone)
- 1 łyżeczka soli
Dodatki do gotowej gronoli: sos toffi, suszone plasterki bananów, rodzynki, jogurt grecki / naturalny.
Rodzynki odłożyć na bok – dodane zostaną
po „upieczeniu gronoli”. Orzechy posiekać (nie za drobno) dodać do pozostałych
składników i zagnieść tworząc kruszonkę - na końcu dodając płatki kukurydziane. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* . Piec przez około 40
minut. Wystudzić, dodać rodzynki. Wymieszać. Idealne z jogurtem naturalnym i
sosem toffi.
Wychodzi najlepsza śniadaniowa gronola ! Świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuńByła na śniadanie :) dodaje energii i uśmiechu :)
OdpowiedzUsuńLepsza od sklepowej. Też idę za Panią i polewam sosem toffi
OdpowiedzUsuńA płatki takie na miodzie mogą być
OdpowiedzUsuńTak ;)
Usuń