Dodająca
energii, pyszna, delikatna orzechowa kawa z mocno spienionym mlekiem (zupełnie
jak bita śmietana) posypanym prażonymi orzeszkami ziemnymi z cukrem trzcinowym,
co powoduje "chrupiące doznania" :) Polecam nie tylko
wielbicielom orzechowych smaków.
Składniki:
- 200 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki ulubionej kawy
- 1 łyżeczka syropu orzechowego
- 1 łyżeczka lekko zmielonych lub drobno posiekanych prażonych orzeszków
- niepełne pół szklanki bardzo zimnego mleka 2% / mleczka gostyńskiego z magnezem
- duża szczypta cukru trzcinowego
- czekoladowe kropelki
Dobrze schłodzone mleko ubić z
łyżeczką syropu orzechowego za pomocą spieniacza na gęstą piankę (o
konsystencji ubitej śmietanki). Kawę zalać bardzo gorącą wodą. Na wierzch
przełożyć gęstą piankę, posypać orzeszkami i cukrem trzcinowym, czekoladowymi kropelkami.
Aromatyczna i bardzo orzechowa:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą kawę, fajnie wygląda. Robi wrażenie na kolezankach
OdpowiedzUsuń