Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach naleśniki ze słodziutkimi karmelizowanymi jabłkami, cynamonową posypką i waniliowymi lodami...
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody niegazowanej
- ½ szklanki wody gazowanej
- Olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i
zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto
na co najmniej 1 godz. Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika
i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony.
Składniki na nadzienie:
- 10 twardych jabłek
- 5 łyżek cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 duża łyżka karmelu
- lody waniliowe
- cynamon
- cukier puder
- sok z 1/2 cytryny
Do garnka wlać sok wyciśnięty z cytryny. Obrać i pokroić
jabłka w małą kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały.
Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie
pojawi się spora ilość soku jabłkowego. Następnie odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny.
Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy
palnika –
około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka
patelnię i zagotować z dodatkową łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy
natychmiast dodać
jabłka, karmel i dobrze wymieszać. Podsmażyć jeszcze około 5 min.
Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki (1 naleśnik około 2 łyżki nadzienia), składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć/ogrzać na suchej patelni, następnie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i duuuużą gałką lodów :)
Najsmaczniejsze naleśniki jakie jedłam. Rodzinka zaraz po kolacji ustaliła za moimi plecami że jutro na śniadanie musi być powtórka. Nasze były z jabłkami i jogurtem.
OdpowiedzUsuńW niedziele znów zrobię. Pyszne połączenie jabłek i lodów :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre.
OdpowiedzUsuńW takie dni mam ochotę wziąć wolne w pracy i po prostu cały dzień smażyć takie nalesniki. Ciasto jest boskie, jabłka marzenie - robiłam z Pani przepisu. Ponieważ jest rano to zjedliśmy z bitą śmietaną. Przyjęłam juz od rodziny zamówienia na jutro. Się wpakowałam :D
OdpowiedzUsuńPyszne! Nie mogę ich robić za często bo są za dobre .. :) mogłabym zjeść ich tonę
OdpowiedzUsuńDziś bez lodów bo angina u maluchów ale nadal pyszne nalesniczki z jabłkami
OdpowiedzUsuńDuzo lodow i gorace nalesniki - kolacja doskonała
OdpowiedzUsuńWspaniełe śniadanie. U nas bez lodów niestety, ale bita śmietana wiec tez nie najgorzej 🥞
OdpowiedzUsuń:)
Usuń