Obłędne! Zapraszam po wspaniały przepis na Ptysie z Bitą Śmietaną.
Zapewniam, że można się w nich zakochać.
Smakują jak marzenie :)
Wyglądają przesłodko i są przepyszne.
Miękkie w środku i chrupiące z wierzchu ciasto parzone idealnie współgra z aksamitną śmietanką.
Pewne jest, że każdy kto zjadł jednego takiego ptysia... zje i drugiego i kolejnego... :)
Polecam bardzo mocno!
Składniki na Ciasto Parzone :
- 1 szklanka maki
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 80 g masła / margaryny


W
rondelku zagotować wodę z masłem. Zmniejszyć moc palnika do minimum.
Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć.
Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się
tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko
zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia. Do chłodnej masy dodawać
jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na
ptysie powinno być jednolite. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i
wyciskać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ptysie podczas pieczenia urosną. Piec w
nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min (duże ptysie – jak ze
sklepu, 35 min.) Wystudzić na kratce.
Ptysie są puste w środku. Należy je przeciąć na pół i wypełnić.
Składniki na Bitą Śmietanę:
- 800 ml śmietanki 30% (zależy ile jej chcecie w ptysiach, my lubimy dużo :)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej (radzę dodać chociaż trochę, ptysie będą mogły dłużej przebywać w lodówce, a ciasto nie rozmięknie od śmietanki)
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Ubić do połączenia. Wypełnić śmietanką przekrojone ciasto. Krem nakładać można za pomocą rękawa
cukierniczego z ulubioną tylką lub zwyczajnie - łyżką.
Schłodzić przez 2 godziny. Gotowe ptysie
posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam ptysie ! Twoje są urocze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Miało być ciasto mleczne a robimy już te ptysie:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że udało mi się skusić ;) Proszę dać znać jak wyszły :)
UsuńWyszło mi 9 ptysiów. Z ciastem nie było problemów, wyciskalam w rękawie. Świetnie wyrosły w piekarniku. Są pyszne, ciasto chrupiące i mięciutkie w środku, a bitą śmietaną nadaje im lekkości. Wyglądają słodko, zjawiskowo. Ubóstwiam ptysie dlatego nie było problemu w zjedzeniu dwóch ale inni domownicy także nie mogli się oprzeć. Dziś już ich prawie nie ma ;) jem przedostatniego do porannej kawy. Pyszności!
UsuńMusiały wyjść całkiem duże ptysie :) U mnie też już nie ma po nich nawet śladu :(
UsuńZjadłabym nawet trzy takie. Co tu dużo mówić, uwielbiam ptysie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dla mnie :) kocham takie łakocie
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy żelatynę do smietany dodaje się suchą. bez rozpuszczenia w gorącej wodzie?
OdpowiedzUsuńDo śmietanki możemy dodać ŻELATYNĘ DESEROWĄ bez rozpuszczania (jest to taki biały proszek). Dodajemy do "prawie ubitej śmietanki", natychmiast dobrze ubijamy dalej. Zawsze tak robię :) W przypadku tradycyjnej żelatyny spożywczej - trzeba ją rozpuścić w mleku, wodzie. Pozdrawiam :)
Usuń