

Składniki:
- 600-700 g herbatników typu petitki
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki syropu kokosowego
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 7 łyżek cukru (lub więcej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g wiórków kokosowych
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Budynie
i mąkę rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko, 200 ml
śmietanki, syrop kokosowy i 5 łyżek cukru - wymieszać i zagotować.
Powoli dolać budynie z mąką energicznie mieszając do powstania gęstej
masy. Przełożyć do dużej miski, przykryć wierzch folią spożywczą i
schłodzić (najlepiej po przestudzeniu - w lodówce).
Dno
i boki dużej prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią
spożywczą. Dno wyłożyć pierwszą warstwą herbatników.
Truskawki odszypułkować, umyć i zblendować z 2 łyżkami cukru i sokiem z
cytryny. Następnie 2 łyżeczki żelatyny
zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Mus
truskawkowy zagotować. Dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie wymieszać. Następnie
zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, lekko przestudzić
i połowę wyłożyć od razu na pierwszą warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
Resztę frużeliny pozostawić do wolniejszego stygnięcia w temperaturze
pokojowej.
Dokończyć
przygotowanie kremu. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić
na 10 min. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek
cukru. Następnie, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń. Miksować do
uzyskania jednolitego kremu. Można dosłodzić. Żelatynę podgrzać w
mikrofali tylko do rozpuszczenia się - nie dopuścić do zagotowania! (5
s). Przestudzić, zmieszać z 4 łyżkami kremu i wmiksować do reszty masy.
Do kremu wmieszać połowę wiórków kokosowych.
Na
schłodzoną frużelinę na pierwszej warstwie herbatników wyłożyć część
kremu i przykryć kolejnymi ciastkami. Posmarować je pozostałą
przestudzoną frużeliną (jeśli jest nadal ciepła - schłodzić) i wyłożyć
kolejną warstwę kremu. Przykryć herbatnikami i posmarować kremem.
Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciasto w formie
owiniętej folią przez min. 12 godzin w lodówce (herbatniki muszą
zmięknąć).


Miałam okazję spróbować i potwierdzam ze jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto i łatwe. Proszono mnie o przepis tak smakowalo
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe i pyszne ciasto. Idealnie się kroi :)
OdpowiedzUsuń