Mięciutka, nadająca się do krojenia widelcem, rozpływająca się w ustach delikatna wołowina w esencjonalnym, lekkim, bardzo mięsnym sosie cebulowym.
Lekko słodkiego akcentu i koloru dodaje tu marchewka, która w takim połączeniu staje się bardzo subtelna w smaku.
Z tym rodzajem mięsa robiłam już gulasze wołowe i podawałam smażone, ale zdecydowanie zbyt rzadko decyduję się na wersję pieczoną. Wykwintny obiad nie tylko na specjalne okazje.
Wspaniale smakuje z ziemniakami i koperkiem lub kopytkami, pampuchami.
Idealna będzie też kiszona kapusta lub buraczki. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki:
- 1,5 kg wołowiny na pieczeń
- 3 przyprawy do wołowiny (dobrej jakości!)
- 3 łyżki oleju
- 5 dużych cebuli
- 2 duże marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu
- 5-6 szklanek wody
- 1 łyżka smalcu

Kolejnego dnia, na patelni rozgrzać smalec. Na najwyższej mocy palnika obsmażyć każdy kawałek z obu stron do zarumienienia. Mięso ułożyć w brytfance. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.





bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwybitneee !!!
OdpowiedzUsuń