Zapraszam po przepis na
Puszyste Pączki z Czekoladą. Są obłędne, bardzo smaczne - delikatne,
leciutkie i miękkie - znikają w buzi. Przepis na ciasto na pączki jest
Wam dobrze znany, to moja niezawodna receptura, z której korzystam od
lat. Nie zamierzam szukać i eksperymentować z innymi (chociaż wiecie, że
to uwielbiam). Ciasto pączkowe nie wymaga ulepszeń, zapewniam. Podczas
smażenia na pączkach tworzy się piękna "obrączka", która pojawia się
tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z dobrym ciastem drożdżowym, a przede
wszystkim dobrze wyrobionym.
Takie pączki nie nasiąkają tłuszczem - są
puchate i lekkie jak chmurka.
Smażąc je na prawdziwym smalcu ma się
wrażenie jakby chciały unieść się do góry i uciec z tłuszczu :) Po
usmażeniu nadziane nutellą lub kremem czekoladowym, oblane prawdziwą
pomadą cukierniczą smakują wspaniale. Zakochacie się w nich! Koniecznie
spróbujcie!
Składniki na około 25-30 dużych pączków z czekoladą:
-
6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1-1,5 kieliszka spirytusu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
- Nutella / Milky Way / ulubiony krem czekoladowy

Drożdże
pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki.
Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć
talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy.
Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę
(ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i
podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami
do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy
składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone
ciepłe masło. Na końcu dodać partiami spirytus. Zagniatać ciasto około 10
min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste,
lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce,
można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła.
Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na
1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na
stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć
lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już
rozgrzewać smalec :)
Smażenie:

Na
głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić
wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu
zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z
każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę.
Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w
środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a
następnie nadziać przy użyciu rękawa cukierniczego ulubionym kremem czekoladowym np. nutellą, milky way.
ale kuszące
OdpowiedzUsuńPączki z czekoladą, pycha! Do tego filiżanka ulubionej kawy i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńCiasto miałam już przygotowane. Miały być pączki z bitą śmietaną i część z marmoladą. A tu kolejny przepis ! Jak z Panią żyć ? Zrobiłam trzy rodzaje w tym i z Nutellą. Są boskie!! Ciasto obłędne - nie ma porównania z kupnymi. Zjedliśmy ich dużo, tak dużo że jutro chyba zrobię znowu bo raczej nie starczy. Są lekkie, faktycznie cały smalec został na patelni. Tłuszcz nie wsiąka. Mają obrączkę. Rodzina zachwycona. Dziękuję za te cudowne przepisy i czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Muszą być pyszne! Jutro moją próbą;)
OdpowiedzUsuńPuszyste i łatwe do wykonania, lekkie, pyszne. TAK POWINNY SMAKOWAĆ PRAWDZIWE PĄCZKI ! Najlepsze ciasto!
OdpowiedzUsuńJutro zamierzam zrobić te pączki. Czy mogę użyć mleka migdałowego ? Żeby miały taki posmak ?
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, pączki wspaniałe. Polecam
OdpowiedzUsuńPączki wyszły nam super. Prawdziwie domowe, pyszne.
OdpowiedzUsuńPal sześć moją dietę. Usmażyłam ponad 40 pączków, część do domu, część do pracy. Najlepsze pączki jakie jadłem / jadłam - powiedziało około 15 osób, brali dokładki xd serce rośnie. Są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto na pączki !!! Rewelacyjne !!
OdpowiedzUsuńCiasto na pączki jest magiczne, wspaniały smak. Nie pobierają tłuszczu, chrupiąca skórka i delikatnecwnętrze. Polecam z czystym sumieniem. Zrobiłam z marmoladą, a połowę z jabłkami (smażyłam z nimi w środku)
OdpowiedzUsuń