Uwielbiam piersi z kurczaka w słodko-ostrych odsłonach. Jeśli wy też - to koniecznie musicie wypróbować tą pastę. Wyrazista, pikantna z nutą słodyczy przez dodatek rodzynek i ananasa. Pasuje na kanapki, ale i jako farsz do jajek, świeżej papryki czy ogórków surowych (traktuję ją jak dip :) Polecam!
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 puszki ananasa
- 2 łyżki syropu z puszki ananasa
- 1/2 papryki czerwonej
- garść rodzynek
- szczypiorek
- 1 mała dymka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- mąka pszenna
- olej
Rodzynki
namoczyć w gorącej wodzie - około 10 min. Odsączyć na sitku. Piersi
pokroić w grube paski i zamarynować w 3-4 łyżeczkach przyprawy.
Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na
niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku
papierowym i pozostawić do wystudzenia.
Większość kawałków usmażonego
mięsa umieścić w misie blendera. Dodać syrop z ananasa - zblendować.
Przełożyć masę do innego naczynia. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa,
paprykę, cebulę, szczypiorek i namoczone rodzynki. Następnie pokroić
drobno pozostałe kawałki drobiu. Wymieszać. Na koniec dodać majonez i
jogurt (taką ilość jaka nam pasuję i spowoduje powstanie pożądanej
konsystencji pasty). Można doprawić pastę solą lub odrobiną mielonej
papryki, przyprawy do kurczaka lub pieprzu / chilli. Schłodzić przez
min. 2 godziny.

Jadłam i robiłam taka pastę pierwszy raz i do powtórzenia. Jest świetna, mięsna, słodki ostra. Lubimy to :-) miałam dorzucić kukurydzę ale to byłoby już przegięcie. Nic jej nie trzeba. Rewelacja
OdpowiedzUsuńLubię mięsną pasty :) przepis zapisany
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo przypadł naszym kubkiem smakowym do gustu. Dodałam też mięsko z rosołu. Bardzo dobra pasta :) Kanapki wyszły boskie
OdpowiedzUsuńKoleżanka mi poleciła ten blog i nie żałuję.
OdpowiedzUsuń