Lubicie Pieguski? Zatem to ciasto dla Was :)
Ciasto z Kawałkami Czekolady i Rodzynkami upieczone na wzór właśnie tych popularnych ciastek.
Jest wypełnione czekoladowymi drobinkami i słodkimi rodzynkami, a smakuje jak najlepszy na świecie keks :) Przygotowywanie jest łatwe i przyjemne, a zapach podczas pieczenia
"zwołuje domowników do kuchni".
W smaku rzeczywiście przypomina ciastka Pieguski - i o taki efekt mi chodziło :)
Idealnie się kroi na większe lub mniejsze porcje. Bardzo polecam!

Składniki na długą keksówkę Ciasta z Czekoladowymi Drobinkami:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 230 g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki rodzynek (lub odrobina więcej ;)

Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć na durszlaku. Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Piekarnik rozgrzać do 170*. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z 2/3 szklanki cukru. W połowie ucieranie dodać olej. Następnie dodawać żółtka i jajko, jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować składniki. Naczynie odstawić.

Do miski z w której połączone zostały żółtka, jajko, cukier i tłuszcz - dodać przesiane suche składniki - partiami, delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia. Następnie do masy wmieszać połowę ubitych białek, następnie czekoladę i rodzynki. Na końcu dodać pozostałe białka i ponownie delikatnie wymieszać całość szpatułką. Przełożyć masę do keksówki, wyrównać i piec przez około 60-70 min. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać można przykryć go papierem do pieczenia. Wyjąć, wystudzić w foremce. Ciasto z Kawałkami Czekolady można posypać cukrem pudrem lub użyć polewy czekoladowej.
W prawdzie tutaj niema co komentować ,bowiem sam widok tych wspaniałości daje o sobie reklamę .Nam pozostaje zabrać się do ich -zgodnie z przepisem-do ich wypieku i pławić się ich smakiem i aromatem.
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą napisałem komentarz ,pytam dlaczego nie został ujawniony .Czyżby jego treść odrzucono ? Czekam na odpowiedz.
OdpowiedzUsuńNiczego nie odrzucono ;) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :) i mam nadzieję, że ciasto będzie bardzo smakować :)
UsuńCiasto na prawdę genialne. Proste a jakże pyszne do kawy.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńKażdy kto lubi pieguski musi upiec. Lepsze niż ciasta. Ulubione ciasto moich dzieci.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńLepsza wersja piegusków
OdpowiedzUsuńi domowa ! :)
UsuńZrobiłam z podwójnej ilości składników, część w formie muffinek. Genialne, smakuje jak pieguski
OdpowiedzUsuńWiem :) Ciasto o ich smaku to poezja :) Fajny pomysł z mini wypiekami :)
UsuńMogę zastąpić masło olejem kokosowym ?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńPrzepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto jakie jadłam w życiu. Dziękuję !
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho
OdpowiedzUsuńPycha, wilgotne co uwazam za wielki plus, delikatne, czekolada równo się w nim rozłożyla. Smakowało nam do tego stopnia że córka dziś kupiła wraz z chlebem kolejną tabliczkę czekolady :)
OdpowiedzUsuńCiasto wilgotne, miękkie. Ciepłe razem z czekoladą rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci co tydzień pytają kiedy upiekę pieguska :) od grudnia upiekłam już chyba 10, przepisu już nauczyłam się na pamięć:) pozdrawiam i dziękujemy za wspaniałe przepisy i inspirację
OdpowiedzUsuń