
Smak lata :) Rozkoszne drożdżówki z serem i truskawkami.
Obłędnie delikatne ciasto i prosta do wykonania, pyszna masa serowa.
Do tego świeże truskawki i waniliowa kruszonka.
Ciasto jest cudowne, pięknie wyrasta i "współpracuje" podczas tworzenia słodkich bułeczek.
Zapach podczas pieczenia jest fenomenalny.
Myślę, że do przepisu wrócicie z przyjemnością jeśli
Składniki na 2 blaszki:
- 4 i ½ szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 65 g masła
- 3 łyżki oleju
- 500-600 g truskawek
- 3 garście czekoladowych drobinek (użyłam mlecznych i gorzkich)

Składniki na masę serową:
- 700 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1 duża łyżka budyniu śmietankowego (proszek) + odrobina mleka
- 1/2 szklanki cukru
Twaróg zblendować z żółtkami, 4 połową cukru i rozprowadzonym w odrobinie mleka budyniem.
Spróbować i ewentualnie dosłodzić – masa powinna być słodka (ale pamiętajmy, że
dodawane białka też będą). Odstawić do lodówki. Tuż przed wyłożeniem masy na
ciasto – ubić białka na sztywno. Następnie dodawać powoli pozostały cukier. Przestać
miksować w momencie kiedy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Wymieszać
delikatnie z masą serową.

Odszypułkować i pokroić w ćwiartki truskawki.

Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
Tradycyjne, polskie drozdzowki. Kochamy je. Z mrożonymi truskawkami też wychodzą pyszne. Ze świeżymi to raj dla kubków smakowych
OdpowiedzUsuńDrożdżówki jak marzenie. Nigdy nie jadłam czekoś tak fobrego. Pierwsza blacha rozeszła się jeszcze gorąca, drugą skonczylismy dziś. Pyszne.
OdpowiedzUsuńŚwietne, przepyszne. Ciasto delikatne, miękkie, wilgotne. Bułeczki pachną truskawkami i waniliowym serem - dodałam laski wanili. Pyszne!
OdpowiedzUsuńIle trzeba dodać oleju? Bo nie ma w skladnikach
OdpowiedzUsuń3 łyżki. Już uzupełniłam listę składników, czasami coś umknie ;) Dziękuję :)
UsuńA to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.
OdpowiedzUsuń