Wiosenne, pachnące już nadchodzącym latem słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Dodatkowo posypałam je kruszonką i cukrem pudrem. Ciasto przygotowałam wieczorem. A z samego rana mieliśmy już ciepłe drożdżówki do porannej kawy i herbaty.
Zapach jaki unosi się w powietrzu podczas pieczenia jest nie do opisania. Wykorzystajcie swoje zimowe zapasy i urozmaićcie sobie nimi dzień :)
Ciasto Drożdżowe można przygotować dzień wcześniej pozostawiając je szczelnie zawinięte folią w lodówce ( pierwsze wyrastanie )
Składniki na 2 blaszki:
- 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 30 g drożdży świeżych
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 110 g masła (dobrej jakości)
- 100 g masła / margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- truskawki (najlepiej świeże, tym razem wykorzystałam mrożone zapasy, układałam na bułkach po opłukaniu zimną wodą i osuszeniu - nadal zamrożone)
- 2-3 łodygi rabarbaru (najlepiej świeży, tym razem także zrobiłam z mrożonym)
- 2-3 łyżki cukru
Dzień wcześniej, wieczorem do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek i reszty cukru ubić puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, resztę
mleka, śmietankę, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, strużką rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Pozostawić ciasto w dużej misce i przykryć wierzch szczelnie folią. Następnie wstawić do lodówki na całą noc (ja swoje wstawiłam około 23.00, wyjęłam o 8.00).
Rano, ciasto powinno być mocno wyrośnięte - należy je dobrze zagnieść. Następnie rwać niewielkie kawałki ciasta
(dłonie można lekko obsypywać mąką), uformować z nich kulki, lekko
spłaszczyć w dłoniach i układać w odstępach na blaszce (urosną!). Na
środku bułeczki zrobić wgłębienie dużą szklanką. W środku układać po 3-4 truskawki (większe przepołowić). Odstawić na 30 min ( drugie wyrastanie). W tym czasie pokrojony w kostkę rabarbar podsmażyć na patelni z 2 łyżkami cukru (mała moc palnika). Lekko przestudzić i wyłożyć na bułki. Następnie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrem.
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną
ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 190*, piec około 25-30 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wystudzone bułeczki posypać cukrem pudrem.
Na pewno wypróbuję przepis jak większość z bloga :) śliczny kotek !!!
OdpowiedzUsuńKociak chyba lubi takie pyszności. My kochamy i Pani bloga tez :-)) drożdżóweczki kolejne zaliczone i czekamy na kolejne pomysły. Aa i oczywiście wyszły obłędne !
OdpowiedzUsuńUżyłam mrożonych owoców i są bardzo smaczne. Jak zwykle dzieciaki wyjadąją kruszonkę ale bułeczki też im przypadły do gustu. Pomimo tego że są tam te straszne owoce :-D
OdpowiedzUsuńCzy bym mogła gla użyć śmietany 18 bo 30 akurat nie posiadam
OdpowiedzUsuńLepiej w takim razie pominąć śmietankę, dodać odrobinę więcej masła.
UsuńPyszne były bułeczki zrobiłam jak Pani radziła drugim razem sproboje że śliwkami bądź z jabłkiem myślę że się uda
OdpowiedzUsuń