Jeśli lubicie pączki - koniecznie musicie spróbować i tych. Są PRZE-PY-SZNE ! I znów muszę to napisać... są leciutkie, mięciutkie, puszyste i nie chłonące tłuszczu. Tak, to przepis dobrze Wam znany na Najlepsze Pączki :) Nie mam żadnym podstaw żeby szukać, albo próbować innych pomysłów na ciasto drożdżowe. Niczego mu nie brakuje, jest idealne. Kiedyś ajerkoniakowe paczki smarowałam tylko pomadą cukierniczą, a jedynie ozdabiałam lukrem advokatowym. Tym razem poszłam o krok dalej. Po wypełnieniu ich dużą ilością obłędnego kremu ajerkoniakowego (smakuje jak najlepszy na świecie budyń) - maczałam je w polewie ajerkoniakowej, a później ozdobiłam gorzką czekoladą i liofilizowanymi malinami. Stąd ten mix zdjęć na blogu. Wybierzcie wersję, która Wam najbardziej przypadnie do gustu :)Tak czy tak - istne niebo.. nie tylko w Tłusty Czwartek ;)


- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 kieliszki rumu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia


Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na
stolnicy: grubość - małe pączuszki - około 1 cm, duże około 2-2,5 cm.
Przykryć pączki lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostawić
na 15-20 min. do lekkiego podrośnięcia.
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do
temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien
wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki.
Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba
wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego
pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.

JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ RUMOWĄ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody


- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka ajerkoniaku (tutaj przepis)
- 5 łyżek cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 200 ml śmietanki 30%
- żelatyna deserowa
(Uwaga! Krem można zrobić na dwa sposoby - można nadziewać pączki przestudzonym budyniem ajerkoniakowym, bez ubijania ze śmietaną i dodawania żelatyny, chociaż ja preferuję ten z jej dodatkiem).


Składniki na Ajerkoniakową Polewę;
- 4 łyżki domowego ajerkoniaku (przepis tutaj)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie do ozdoby: czekolada i liofilizowane maliny

Ajerkoniak i cukier puder umieścić w miseczce i zmiksować. Lukier powinien przypominać gęsty sos. Wierzch pączków maczać w polewie i przekładać je na kratkę. Po zastygnięciu polewy można zrobić ozdobne paseczki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Dodatkowo pączki ozdobiłam liofilizowanymi malinami.
*inspiracja ze strony moje wypieki.
Boskie! Ciasto jest rewelacyjne! Pięknie się zagniata i wałkuje. Pyszne pączki. Moje z bitą śmietaną
OdpowiedzUsuńPyszne, leciutkie. Super blog :)
OdpowiedzUsuńWiem ze były święta ale trudno było się oprzeć. No i zostało mi ajerkoniak wg Pani przepisu (wybitny!). Są pyszne i faktycznie lekkie miękkie. Rewelacja
OdpowiedzUsuńCiasto wyrasta :) krem stygnie ale już go troszkę ubyło, za to wiem że jest pyszny . No bo kto nie próbuje... Nie mogę się doczekać smażenia i nadziewania.
OdpowiedzUsuńNiech Pani poczeka, aż ubije zimny z bitą śmietaną, to dopiero jest pyszne :) Udanego smażenia!
UsuńTak zrobiłam. Rewelacja. Pączki są pyszne, najlepsze jakie jadłam ciasto drożdżowe. I są z tą obrączką. Nawet te w cukierniach takich nie mają. Przepis już nawet już rozdany koleżanką w pracy bo wzięłam kilka do poczestowania. Zachwycały się a ja rosłam w dumę. Na pewno zrobię kolejne na tłusty czwartek. Pozdrawiam gorąco !
UsuńCzy ta żelatyne deserów to dodać w proszku do tej masy czy rozpuszczone bo jak patrzę na te paczki to slinotoku dostaje
OdpowiedzUsuńW proszku - najpierw dodałabym 2 łyżeczki, zmiksowała i zobaczyła czy na gęstość jest ok. Zawsze można dodać więcej. Po chwili schłodzenia kremu - dodatkowo zgęstnieje. Pozdrawiam
UsuńDziś zabieram się za robienie już nie mam siły GE się doczekać degustacji dziękuję za szybką odpowiedź 😉pozdrawiam serdecznie i żałuję że nie można dodawać zdjęć potraw bo już bym tu wiele umieściła 😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ! Proszę mi wysłać zdjęcia na meila natomamochote@wp.pl :) Umieszczę je na blogu lub fb z Pani inicjałami lub imieniem i nazwiskiem (jak Pani woli) :)
UsuńJuż ja od teraz będę korzystać tylko z tego przepisu na paczki są pyszne puchate miękkie i nie tłuste oby więcej takich przepisów i żałuję że nie ę kręci pani filmików czuję że chętnie by się Panią oglądało
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Dziękuję i cieszę się, że aż tak smakują ! Sama nie szukam już nawet innych przepisów na pączki :) Te będę smażyć - znowu - już za tydzień :) Pozdrawiam !
UsuńBoskie, pyszne i boskie. Super wychodzą
OdpowiedzUsuń