O tym, że z rosołu można zrobić pomidorową wie chyba
każdy, ale jak potroić zyski? .. i to jeszcze z takim domowym smakiem.
Ugotowany wśród masy warzyw kurczak sam w sobie jest pyszny, ale może być
jeszcze lepszy. Podsmażony z marchewką, pietruszką, cebulką w sosie na bazie
rosołu. Szybki, tani, chociaż mało wyszukany obiad - obiecuję że będziecie do
niego wracać :)
Składniki na Kurczaka po
przejściach:
- 1 cały kurczak ugotowany w rosole
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 4 cebule
- sól, pieprz, inne ulubione przyprawy / jarzynka do smaku
- niewielka ilość oleju słonecznikowego (do smażenia)
- 2-3 szklanki rosołu
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ugotowanego w rosole kurczaka
podzielić na porcję (o ile nie był podzielony przed gotowaniem). Każdy z
kawałków przyprawić ulubionymi przyprawami (ja użyłam tylko jarzynki). Na dużej
patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć kurczaka z każdej strony aż się
zarumieni. Odłożyć.Ugotowane w rosole warzywa pokroić w plasterki / kostkę,
posiekać cebulę - podsmażyć na minimalnej ilości oleju. Do podsmażonego
kurczaka dodać warzywa i zalać rosołem, delikatnie przemieszać tak aby mięso
się nie rozpadło. Gotować pod przykrywką, na małym ogniu około 10 min. W 3
łyżkach wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dolać do gotującej się potrawy.
Mieszając doprowadzić do wrzenia (około 1 min), zdjąć z ognia.
Składniki na Buraczki poPrzejściach:
- 6 ugotowanych buraków średnich / dużych
- 1 szklanka wywaru, w którym gotowały się buraki + 2 łyżki
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (nada maślany, delikatny smak)
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
Buraki zetrzeć na tarce na małych
oczkach. Przełożyć na patelnię, dolać 1/2 szklanki wywaru i podsmażyć do
momentu zniknięcia płynu. Dodać resztę wywaru, cukier, sok z cytryny - lekko
podsmażyć. Do 2 łyżek wywaru dodać 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
jogurt, dokładnie wymieszać z buraczkami, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą
/ cukrem do wedle uznania. Zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami:
Do odcedzonych w garnku ziemniaków
od razu dodać odrobinę mleka (na 10 ziemniaków około 1/2 szklanki mleka).
Postawić garnek z powrotem na kuchence i utłuc ziemniaki na małej mocy palnika
- około 1-2 min. - do otrzymania puree.
Tez tak robię! :)
OdpowiedzUsuńDawniej pamiętam jak mój dziadek gotował do takiego mięsa z rosołu kapustę z grochem i ziemniaki. Smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuń