Menu górne

Kurczak w Sosie Śmietankowo-Koperkowym


 


Dziś polecam Wam przepis na bardzo delikatny i pyszny obiad. 
Ze wstępnie podsmażanej piersi z kurczaka z cebulą, podlanej wodą powstaje
 kremowy, aksamitny sos a'la Zupa Krem z Kurczaka. 
Zaprawiony śmietanką, z dużą ilością świeżego koperku staje się jednym z najlepszych obiadów 
jakie można zaplanować dla bliskich.
Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. 
Filety z kurczaka w sosie śmietankowo-koperkowym pasują zarówno do ziemniaków jak i kopytek. Niezastąpionym dodatkiem są tu także gotowane buraczki, zasmażane ze śmietanką.
 Bardzo Wam polecam!
 



Składniki na Piersi z Kurczaka w Sosie Śmietankowo-Koperkowym:
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (może być i indyk)
  • 3 duże pęczki koperku
  • 3 duże cebule
  • 1 przyprawa do złotego kurczaka
  • duża szczypta jarzynki
  • mąka pszenna
  • 400 ml śmietany 18%
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • olej (tylko tyle aby pokrył powierzchnię patelni)
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie. Odstawić na min. 1 godz. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z jarzynką. Po tym czasie obtoczyć kawałki mięsa w mące pszennej i smażyć na niewielkiej ilości oleju - największa moc palnika. Kiedy kurczak będzie dobrze zrumieniony dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dolać 3 szklanki wody i dobrze wymieszać. Gotować pod przykryciem około 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 min. Śmietanę umieścić w miseczce i połączyć z 3-4 łyżkami sosu z patelni. Zaprawić sos śmietanką i dobrze wymieszać. Dodać posiekany koperek. Gotować do zgęstnienia sosu i uzyskania preferowanej konsystencji. Podawać z gotowanymi buraczkami i ziemniakami lub kopytkami.


Składniki na Buraczki ze Śmietanką;
  • 6 buraków
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • koperek
Buraki obrać, umyć. Umieścić w garnku i zalać wodą tylko do przykrycia. Gotować, aż będą miękkie. Około 1/2 szklanki wywaru odłożyć. Pozostałość - odcedzić. Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Do odłożonego wywaru dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej - wymieszać, a nastepnie połączyć ze startymi burakami, sokiem z cytryny, cukrem i solą. Przełożyć na patelnię i mieszając zagotować. Następnie zaprawić śmietanką. Dobrze wymieszać i podsmażać, do odparowania płynów. Podawać posypane koperkiem

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje. Skutecznie zostałam skuszona

    OdpowiedzUsuń