Menu górne

Blueberry Pie - Jagodowa Tarta z Kremem Śmietankowym



Amerykański "Jagodowy Paj" :) 
Czyli moje ulubione kruche ciasto z jagodami i bitą śmietaną, lub kremem takim jaki proponuję Wam w tym przepisie - gwarantuje, że smakuje niesamowicie. 
Najsmaczniejsze kruche ciasto (no muszę to podkreślać co chwilę:) z dużą ilością wspaniałego jagodowego nadzienia - zapieczone i wykończone rozpływającym się w ustach, aksamitnym kremem śmietankowo-serkowym. Do upieczenia o każdej porze roku. 
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!!!!!!


Składniki na najlepsze kruche ciasto:
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3/4 szklanki cukru pudru!
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać posiekane bardzo zimne masło i sól. Zagnieść krótko na sypką masę. Dodać cukier puder, przemieszać. Dodać żółtka i zagnieść całość do połączenia się składników. Ciasto podzielić: 1/3 zamrozić. Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować lekko masłem. Pozostałą większą częścią ciasta wylepić równo dno i brzegi formy. Schłodzić ciasto w tortownicy przez min. 3 godziny. Panakłuwać widelcem lub patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *. Po 1 minucie, zmniejszyć temperaturę do 200* i piec ciasto około 15-20 min, do lekkiego zezłocenia i podrośnięcia. Wyjąć i wyłożyć nadzienie jagodowe.

Składniki na Jagodowe Nadzienie:
  • 1 litr jagód / borówki
  • 3 łyżki cukru (do jagód można odrobinę więcej)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (zwłaszcza do borówki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
Odłożyć pół szklanki jagód. Resztę przesypać do miski. Jagody w szklance podgrzać w mikrofali do momentu, aż popękają i puszczą sok. Dodać do pozostałych jagód i wymieszać. Dodać resztę składników - ponownie wymieszać. Przełożyć na ciepłe, podpieczone ciasto. Wyrównać. Na wierzch równomiernie zetrzeć odłożone wcześniej, zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 50 min. W połowie czasu można przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia - gdyby boki za bardzo się przypiekały. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pokryć śmietankowym kremem lub zwykłą bita śmietaną :)

Składniki na Krem Śmietankowy (serkowy):
  • 600 g serka śmietankowego (użyłam Piątnica)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej
 Żelatynę spożywczą wsypać do małego naczynia i zalać odrobiną śmietanki - tylko do przykrycia, wymieszać - odstawić na 10 min.
Serki przełożyć do miski, wymieszać z żółtkami i cukrem. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. 
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Dodać połowę żelatyny deserowej i zmiksować do połączenia. Następnie, cały czas ubijając masę - dodawać powoli masę serkową (partiami) na przemian z rozpuszczoną przez 10 s. w mikrofali żelatyną spożywczą (ma być lekko ciepła, płynna - nie wolno dopuścić do jej zagotowania). 
Na koniec dodać resztę żelatyny deserowej - ubić mikserem do połączenia. Masa powinna być gęsta, a zgęstnieje jeszcze bardziej po schłodzeniu. Przełożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić całość przez min. 3 godz. 
Po tym czasie można przyozdobić boki jagodami zagotowanymi z odrobiną kaszy manny (muszą być przestudzone), a na wierzchu przy użyciu noża wykonać dekoracyjną kratkę. 

2 komentarze:

  1. Witam jak Pani to robi ze ta tarta jest taka piękna mam problem z blachą do tarty może jakaś podpowiedz.pozdrawiam Lucyna



    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam w zwykłej tortownicy z odpinanymi brzegami ;) Forma wylepiona ciastem musi zostać dobrze schłodzona w lodówce i wstawiona natychmiast po wyjęciu do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem.
    Można też spróbować pominąć podpiekanie i od razu wstawić ciasto z nadzieniem

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)