Menu górne

Drożdżowy Warkocz z Serem


Wiecie, że kocham pracę z drożdżami. Ciasta drożdżowe piekę chyba najczęściej. Dziś przepis na Drożdżowy Warkocz z Serem. Pachnie wspaniale, ciasto jest wilgotne, puszyste, mięciutkie, znikające w buzi. Jeśli lubicie twaróg w wypiekach, czy chociażby drożdżówki z serem - to przepis dla Was. Finalnie ciasto można wykonać w formie domowej strucli z serem lub właśnie serowego warkocza. Mój urósł, aż za bardzo - z czego można się tylko cieszyć :)
Bardzo polecam.


Składniki na 2 Strucle z Serem:
  • 6,5 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia do Ciasta Drożdżowego)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 75 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać np. do bez)
Składniki na Masę Serową:
  • 800-900 g sera białego tłustego (dobrej jakości! np. Mlekovita)
  • 200 g serka śmietankowego (jak na kanapki np. Twój Smak Piątnica)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  •  1/3 szklanki mleka 2%
Składniki na Kruszonkę:
  • 120 g masła prawdziwego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1,5 godz.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotować masę serową. Do białego sera dodać połowę cukru, żółtko i rozprowadzony w mleku budyń. Zblendować na jednolitą bardzo gęstą masę. Tuż przed wyłożeniem masy na ciasto - ubić biała na sztywno. Dodać pozostały cukier i ubijać aż kryształki się rozpuszczą, a białka staną lśniące i sztywne. Wmieszać do masy serowej szpatułką.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść.
SPOSÓB 1:
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Na każdym placku rozsmarować równomiernie masę serową. Następnie złożyć same końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie.
SPOSÓB 2:
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na bardzo długi, raczej wąski placek. Nadzienie podzielić na 4 części. Na każdy placek wyłożyć na środku równomiernie masę serową i złożyć dociskając delikatnie boki i końce (nie zwijać, w środku ma być zamknięty sam ser). Dwie częsci zwinąć ze sobą jak warkocz. Ułożyć w formie. Zwinąć jak warkocz pozostałe dwie części ciasta. Ułożyć obok pierwszego ciasta w formie.

Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Następnie dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Po tym czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem lub białkiem rozkłóconym w ciepłym mleku i obsypać kruszonką.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. 10 min. Wyjąć. 
Natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.

1 komentarz:

  1. Gdyby miał mi tylko kto upiec :) na pewno smakuje pysznie. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń