Menu górne

Strucla z Czarną Porzeczką i Białym Serem


Lubicie drożdżowe, prawda? Dziś przepis na Drożdżową Struclę z Czarną Porzeczką i Masą Serową. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przełożone delikatną waniliową masą serową i słodko-kwaśnym nadzieniem z czarnej porzeczki. Nie obyłoby się bez tradycyjnej, słodkiej kruszonki :)

Składniki na 2 duże przytulone strucle:

  •  80 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
 Składniki na Masę Serową i nadzienie porzeczkowe:
  • 600 g twarogu na sernik
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 2/3 szklanki cukru (lub mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 30 g budyniu waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka (tyle, aby rozprowadzić budyń)
  • Nadzienie Czarna Porzeczka (użyłam Lauretta Kandy w rękawie Rengo)
Składniki na Kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
  • 1 cukier waniliowy
+ odrobina mleka do posmarowania ciasta

Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą prostokątną blaszkę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką. 
Pod koniec wyrastania ciasta przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z połową cukru na białą, puszystą masę. W mleku rozprowadzić budyń. Do twarogu dodać przygotowane składniki i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier - po trochu, miksować do rozpuszczenia się kryształków. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masa nie będzie bardzo gęsta, ale to w niczym nie przeszkadza. Po upieczeniu będzie idealna.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Połowę placka posmarować nadzieniem z czarnej porzeczki, a drugą masą serową (nie jest zbyt gęsta, ale nie martwcie się jak coś wypłynie, zgęstnieje). Następnie złożyć końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W taki sam sposób postąpić z pozostałym ciastem. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie. Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Następnie dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Po tym czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. Wyjąć. Natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach. 

4 komentarze:

  1. Chętnie wpadłabym na kawę w towarzystwie tego smakowitego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne musi być to połączenie sera, porzeczek i ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)