Boskie Ciasteczka z Jabłkami przypominające w smaku szarlotkę.
To jakby małe strucle z jabłkami i rodzynkami.
Kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a u domowników narasta szarlotkowy głód - przygotowuję właśnie takie ciasteczka.
Są prze-py-szne!
Delikatne, kruche ciasto (rozwałkowane cieniej lub grubiej - jak lubicie ;), a w nim słodkie, domowe prażone i lekko karmelizowane jabłuszka z rodzynkami.
Do herbaty w deszczowe popołudnie sprawdzą się idealnie.
Po prostu musicie spróbować :)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 130 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
- szczypta soli
- 1 słoik domowych, prażonych jabłek lekko karmelizowanych (tutaj przepis)
- garść rodzynek + woda
Rodzynki zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Odstawić do zmięknięcia i napęcznienia.
Mąki przesiać z proszkiem do
pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, żółtko i cukry i
sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki
na 1 godzinę. Po tym czasie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek - cieńszy lub grubszy, jaki lubicie (ja zazwyczaj robię dwa rodzaje). Wzdłuż jednej połowy placka wyłożyć równomiernie jabłka. Posypać odcedzonymi rodzynkami i przykryć drugą połową placka. Docisnąć lekko brzegi. Pokroić zawinięte ciasto w poprzek na prostokąty lub kwadraty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem i posypać lekko cukrem trzcinowym. Piec w 180* przez około 20
min., do zezłocenia.
Są pyszne i śliczne :)
OdpowiedzUsuńHit sezonu chyba xd
OdpowiedzUsuńSmakowite, delikatne i jabłkowe. Cudne
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka. Lepsze niż kupne strudelki.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ich boski smak :-)
OdpowiedzUsuńPychotka z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne!
OdpowiedzUsuń