Łatwy i szybki placek z dodatkiem słodziutkich świeżych malin. Kruche ciasto i lekki wilgotny biszkopt w jednym wypieku. Smakuje niesamowicie :)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło zagnieść z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia na sypką masę. Wmieszać cukier. Dodać jajko, żółtko i zagnieść kruche ciasto. Wylepić natłuszczoną i obsypaną lekko mąką formę - spód i boki. Schłodzić przez 1 godz. Następnie nakłuć ciasto widelcem i podpiec w 180* przez 15-20 min. W tym czasie przygotować ciasto biszkoptowe.
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 3 jajka
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego / kwaśnej śmietany
- 3/4 pudełka malin
Maliny umyć, osuszyć.Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem (1/2 szklanki) na puszystą białą masę. Dodać śmietanę lub jogurt. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 3 łyżki cukru. Ubijać aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Delikatnie połączyć obie masy. Kruchy spód lekko posypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie część malin. Wylać masę biszkoptową i ułożyć pozostałe owoce. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 20-30 min.
Wyjąć. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
To ciasto mnie zauroczylo wyglądem. Wyjęłam z piekarnika, zapach śliczny. Boję się rozkręcić żeby nie popsuć. Wytrwam do jutra - chyba :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚrodek ciasta jest pyszny! Zreszta cale wsunelismy błyskawicznie. Mozna uzyc nastepnym razem brzoskwin lub jablek? Bsrdzo prosze o szybka odp.
OdpowiedzUsuńMogę użyć mrożonych malin ?
OdpowiedzUsuńMożna :) Ale lepiej dodatkowo posypać je np. kaszą manną. Może wydłużyć się nieco czas pieczenia.
Usuń