Menu górne

Ryba po Grecku


Smażone soczyste kawałki ryb w sosie z warzywami
 to wbrew pozorom jedno z tradycyjnych polskich dań.
Ryba po Grecku jedzona na zimno lub na ciepło, 
sama czy z dodatkami zadowoli nie jedno podniebienie.
 Lekki, zdrowy, bardzo smaczny obiad lub kolacja, 
której przygotowanie jest proste i zajmuje nie wiele czasu. 

Składniki:
  • 10 filetów z ryby np. biała panga / tilapia / sola / mintaj (ostatnia z ryb najlepiej smaży się w jajku i bułce)
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 10 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 1 łyżka jarzynki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub więcej / mniej)
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 2-3 szklanki wody
Filety umyć, osuszyć i posolić. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. 
Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Umieścić w garnku. Zalać 2-3 szklankami wody. Dodać jarzynkę, ziele, pieprz, cukier i liście laurowe. Gotować pod przykryciem, aż warzywa puszczą dodatkowy sok i zmiękną - co jakiś czas zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku.Wmieszać zielony groszek (lub posypać nim wierzch gotowej potrawy)
Przygotować dużą brytfankę. Na dnie równomiernie rozłożyć pierwszą warstwę sosu z warzywami. Następnie pierwszą warstwę filetów rybnych. Przykryć kolejną dawką sosu z warzywami i ułożyć kolejną warstwę ryb. Przykryć resztą sosu i warzyw. Zawinąć folią spożywczą. Schłodzić najlepiej przez całą noc w lodowce. Podawać na ciepło lub na zimno z ryżem lub makaronem, chociaż równie dobra jest taka ryba sama tylko w towarzystwie warzyw ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz