Wreszcie! Wiosna! A na powitanie wiosny najlepsze jest Letnie Ciasto z Owocami.
Delikatne, wilgotne, lekko piaskowe, puszyste i rozpływające się w ustach.
Z dodatkiem różowego rabarbaru, jabłek i bananów smakuje obłędnie.
Taka kompozycja słodko-kwaśnych owoców idealnie wpasowuje się w to mięciutkie i pachnące ciasto. Posypane cukrem pudrem, podane z kawą czy herbatą, albo i samo zwiastuje idealny dzień.
Składniki na dużą blaszkę: - 4 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 250 g masła
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 700 g rabarbaru różowego (malinowego)
- 2 jabłka (gloster / kortland)
- 2 banany
Dodatkowo:
- 2 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Rabarbar umyć i pokroić w 2kawałki. Umieścić na patelni, zasypać 3 łyżkami cukru i krótko podsmażyć - do rozpuszczenia się cukru i "lekkiego zmięknięcia" rabarbaru. Uwaga! nie może się rozpadać. Umieścić na durszlaku, pozbawić nadmiaru soku, wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Banany obrać i pokroić w średniej grubości plasterki. Umieścić w misce, zalać wodą z sokiem z cytryny. Odstawić na 5 min.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia - odłożyć. Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukry i zmiksować na białą, puszystą masę. Następnie nie przerywając pracy dodawać jajka - jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać jogurt w kilku turach. Następnie suche składniki - zmiksować całość na najniższych obrotach miksera lub szpatułką, tylko do połączenia. Dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i wyrównać. Ułożyć odsączone, pokrojone w plasterki jabłka. Przykryć resztą ciasta - wyrównać. W ciasto powciskać plasterki bananów i podsmażany rabarbar. Wyrównać "górki" ciasta łyżką. Posypać lekko grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 1 godz. lub dłużej - do suchego patyczka. Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Zjedliśmy. I chcemy jeszcze tego ciasta!
OdpowiedzUsuńa jaki rabarbar zielony czy czerowny czy to obojętne?
OdpowiedzUsuńNajlepiej malinowy (czerwony) jest słodszy w smaku :)
UsuńNajsmaczniejsze ciasto ucieranę na świecie. Pięknie wyrosło, wyszło wilgotne i puszyste, miękkie i takie leciutko sypkie. Bardzo dobre. Zrobiłam z samym rabarbarem i truskawkami.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńUda się z mrożonkami? Latem robiłam że świeżymi i bardzo nam smakowało. Przepis jak wiele innych z pani bloga jest godny polecenia 🍰😍
OdpowiedzUsuńUda :)
UsuńPiękna niedziela i pyszne ciasto. Pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuńMoje z jablkami, rabarbarem i truskawkami :-D
OdpowiedzUsuń