Menu górne

Cytrynowa Babka Piaskowa


Jedne Święta Wielkanocne to za mało, żeby spróbować wszystkiego. Dlatego teraz, nadal w temacie wiosennym - proponuję przepis na delikatną, aromatyczną, piaskową babkę cytrynową. Oblana esencjonalną pomadą cukierniczą staje się jeszcze smaczniejsza. I chociaż to nie moje smaki - wielbiciele cytrusowych wypieków powinni być zachwyceni. Polecam!


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
  • sok z 1 cytryny

W misie miksera umieścić miękkie masło i 1/2 szklanki cukru. Ubić na białą, puszystą masę. Następnie, nie przerywając pracy dodawać po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Na najmniejszych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia się składników. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1/3 szklanki cukru i zmiksować, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Wmieszać do masy cytrynowej. Formę na babkę wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną (najlepiej forma sylikonowa). Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarka na 50 min. - temperatura 170*. Piec do zarumienienia "spodu" i suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 15 min. 

W tym czasie przygotować pomadę cukierniczą.

Pomada Cukiernicza:
  • 80 ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1/2 cytryny
Wodę, cukier i ocet umieścić w garnuszku. Podgrzewać na dużej mocy palnika. Od momentu zagotowania nie mieszać. Gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 minut. Przelać do misy miksera, dodać sok z cytryny i ubijać do uzyskania śnieżnobiałej odpowiedniej konsystencji. Gdyby była za gęsta - dolać odrobinę wrzątku, gdy za rzadka - ubijać dalej. 


Pomadą posmarować ciepłą babkę. Zostawić do wystudzenia.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)