Menu górne

Szarlotka z Bitą Śmietaną


Kolejny przepis na cudowną Szarlotkę z Bitą Śmietaną. Jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Kruche, ale jednocześnie miękkie i delikatne ciasto otulające słodkie jabłkowe nadzienie. A to wszystko pod warstwą bitej śmietany ze skarmelizowanym cukrem. Bardzo polecam!

Składniki na Delikatne Kruche Ciasto:
  • 5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać do bezy)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła prawdziwego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masło zagnieść z mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier - połączyć. Następnie dodać pozostałe składniki. Szybko, ale dokładnie zagnieść ciasto. Następnie podzielić na dwie części (jedna z nich może być nieco większa - na spód). Zawinąć kule w folię i schłodzić przez min. 2 godz. - większą część w lodówce, a mniejszą zamrozić.
    Dużą prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem - dno i boki. Po tym czasie rozwałkować większą kulę ciasta na wielkość blaszki. Przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Następnie przełożyć przestudzone, wcześniej przygotowane jabłka - wyrównać. Na wierzch zetrzeć zamrożoną mniejszą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 210*. Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 175*. Piec około 50 min., po czym zmniejszyć temperaturę do 150* i piec około 15-20 min. Wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

    Składniki na Nadzienie Jabłkowe:
    • 1 duży słoik (litrowy) domowych prażonych jabłek (karmelizowanych)
    • 5 dużych jabłek (np. Gloster, Kortland, Alwa)
    • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 3 łyżki kaszy manny
    • 1/3 szklanki wody
    Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć na ceramiczną, głęboką patelnię. Dodać wodę, cukier i sok z cytryny.  Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż jabłka lekko zmiękną i puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać jabłka ze słoika i cynamon, a następnie kaszę mannę. Dobrze wymieszać nadzienie i pozostawić do przestudzenia.



    Składniki na Warstwę Śmietankową z skarmelizowanym Cukrem:
    • 500 ml śmietany 30%
    • 3-4 łyżki cukru
    • 1 czubata łyżeczka żelatyny deserowej 
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki wody
    Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając 3-4 łyżki cukru. Następnie dodać żelatynę i dobrze zmiksować. 
    Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć bitą śmietanę na ciasto. Wstawić do lodówki / w chłodne miejsce na min. 30 min. 

    Na ceramicznej patelni umieścić 1/2 szklanki cukru i wodę. Wymieszać i ugotować złoty, gęsty syrop (do nitki). Natychmiast maczając łyżkę w syropie tworzyć kleksy na bitej śmietanie. Syrop jest gorący, ciągnący się - należy to robić energicznie, z wysokości około 20 cm. nad ciastem. Ciasto wstawić ponownie do lodówki na min. 2 godz. 

    11 komentarzy:

    1. Pyszne, mięciutkie i kruchutkie, nie za słodkie ... idealne :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Bita śmietana i jabłka na tym mieciutkie cieście. . Mmmmmm :) będę powtarzać :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo dobre kruche ciasto, wykorzystam i w innych wypiekach. Szarlotka pierwsza klasa.

      OdpowiedzUsuń
    4. Musze zrobić skoro tak zachwalacie :-) wygląda ślicznie

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo smaczna szarlotka :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ciasto dobre, wręcz porywające. Super przepis

      OdpowiedzUsuń
    7. Pyszna :) dodałam też gruszki i polałam czekoladą bita śmietanę.

      OdpowiedzUsuń
    8. Nigdy nie prażę jabłek do szarlotki.Jabłka starte na tarce są o wiele lepsze.Nie lubię takich ciapowatych ale to rzecz gustu.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nigdy nie używam surowych tartych jabłek bo właśnie wtedy robi się papka i takie są dla mnie ciapowate ;) Prażone jabłka są w kawałkach z lekko skarmelizowaną otoczką. Nie stają się musem po upieczeniu. A wcześniejsze prażenie uwydatnia ich smak :) Ale każdy ma inne preferencje i smak. Mimo to, polecam wypróbować. Pozdrawiam serdecznie!

        Usuń
    9. Jabłka, kruche ciasto i bitą śmietaną to nasza rodzinna pełnia szczęścia na zimę

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za komentarz :)