Menu górne

Domowe Gołąbki

Gołąbki będące połączeniem przepisów moich rodziców. 
Mój tata robi najlepsze gołąbki i sos pomidorowy na świecie, natomiast mama jakiś czas temu podsunęła pomysł na ich wstępne obsmażanie. Chociaż pewnie większości z Was najbardziej będą pasować do ziemniaków, to ja najbardziej je lubię z kopytkami. 
A może podajecie je w jeszcze inny sposób? Polecam!

Składniki na Gołąbki:
  • 1 duża główka kapusty
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego / od szynki
  • 3 jajka
  • 150 g ryżu białego
  • 3 duże cebule 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • garść świeżego lubczyku / lubczyk suszony - 2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • masło

Z kapusty usunąć wierzchnie liście i umyć główkę. Następnie umieścić ją w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka.
Ugotować ryż, odcedzić i przestudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i umieścić na patelni z rozgrzaną niewielką ilością masła.
Mięso mielone doprawić pieprzem, solą, przyprawami, ziołami (świeże posiekać). Dodać 3 jajka, zimny ryż i cebulę. Wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie lepić duże kulki i zawijać je w przestudzone, liście kapusty - składać jak "krokiety". Gołąbki obsmażyć na niewielkiej ilości masła do zarumienienia z obu stron. Następnie ułożyć je blisko siebie w dużym garnku.

Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:
  • 1 szklanka wody
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1,5 litra domowego sosu pomidorowego (lub więcej) / przecier pomidorowy (w zależności od tego jak intensywny i gęsty - trzeba uzupełnić sos wodą) - dodać tyle, aby był nadal mocno pomidorowy
  • 1 garść świeżego lubczyku
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele, pieprz, jarzynkę, cukier. Gotować około 5 min. Po tym czasie dodać sos pomidorowy lub przecier. Gotować około 10 min.  Następnie dodać świeże, posiekane zioła. Sosem zalać gołąbki w drugim garnku. Gotować około 30 min, pod przykryciem, na minimalnej mocy palnika. W razie konieczności sos można zaprawić podsmażona na suchej patelni mąką np. 3 łyżki - po przestudzeniu należy ją rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać do garnka z sosem. Doprowadzając do zawrzenia delikatnie mieszać. Najlepsze na kolejny dzień :)

 
Podobne przepisy:










 
http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kapusta-z-grochem.html









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)