Menu górne

Domowe Gołąbki


Gołąbki będące połączeniem przepisów moich rodziców. 
Mój tata robi najlepsze gołąbki i sos pomidorowy na świecie, natomiast mama jakiś czas temu podsunęła pomysł na ich wstępne obsmażanie. Chociaż pewnie większości z Was najbardziej będą pasować do ziemniaków, to ja najbardziej je lubię z kopytkami. 
A może podajecie je w jeszcze inny sposób? Polecam!


Składniki na Gołąbki:

  • 1 duża główka kapusty
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego / od szynki
  • 3 jajka
  • 100 - 200 g ryżu białego
  • 3 duże cebule 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • garść świeżego lubczyku / lubczyk suszony - 2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • domowy smalec do smażenia / masło

Z kapusty usunąć wierzchnie liście i umyć główkę. Następnie umieścić ją w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka.
Ugotować ryż, odcedzić i przestudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Zalać 1/2 szklanki wody i gotować, aż woda wyparuje. Dodać odrobinę smalcu i podsmażyć. Odstawić.
Mięso mielone doprawić pieprzem, solą, przyprawami, ziołami (świeże posiekać). Dodać 3 jajka, zimny ryż i cebulę. Wymieszać i odstawić na 20 min. Po tym czasie lepić duże kulki i zawijać je w przestudzone, liście kapusty - składać jak "krokiety". Gołąbki obsmażyć na niewielkiej ilości smalcu do zarumienienia z obu stron. Następnie ułożyć je blisko siebie w dużym garnku.

Składniki na sos pomidorowy do gołąbków:
  • 3 szklanki wody
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka jarzynki
  • 1,5 litra domowego sosu pomidorowego (lub więcej) / przecier pomidorowy (w zależności od tego jak intensywny i gęsty - trzeba uzupełnić sos wodą) - dodać tyle, aby był nadal mocno pomidorowy
  • 2 garście świeżego lubczyku
  • 3 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele, pieprz, jarzynkę, cukier. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać sos pomidorowy lub przecier oraz rozgnieciony czosnek. Gotować około 5 min. Sosem zalać gołąbki w drugim garnku. Następnie dodać świeże, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Gotować około 30 min. W razie konieczności sos można zaprawić podsmażona na suchej patelni mąką np. 3 łyżki - po przestudzeniu należy ją rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać do garnka z sosem. Doprowadzając do zawrzenia delikatnie mieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz