Słynny włoski aksamitny deser. Panna Cotta rozpływa się w ustach, jest delikatna, lekka, śmietankowo-piankowi-waniliowa = przepyszna.
Moja wersja tego deseru zawiera płynne toffi w środku. Dzięki temu jest jeszcze bardziej zaskakująca i wyjątkowa w smaku. Poezja - Bardzo polecam!
Składniki na 4-5 kokilek:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru waniliowego (cukier przechowywany w słoiku z laską wanilii)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4-5 plasterków banana
- domowy sos toffi (tutaj przepis)
Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Pozostałe mleko, śmietankę i cukier wymieszać i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu do zawrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę (wkładamy na 5 sekund do mikrofali) i dokładnie wymieszać. Do kokilek nalać po 2 łyżki masy. Odstawić w chłodne miejsce do szybkiego stężenia*. Następnie do każdej kokilki włożyć pusty kieliszek - do góry nogami - i lekko docisnąć. Zalać prawie całą ciepłą masą śmietankową do 3/4 wysokości kokilek. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Wyjąć kieliszki. W puste miejsce wlać sos toffi, przykryć plasterkiem banana i wyłożyć pozostałą masę śmietankową. Odstawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w chłodzie.
Przed podaniem kokilki umieścić w naczyniu z gorącą wodą - na 1-2 min. Po czym wyłożyć na talerzyk.
*deser wkładałam w każdym z etapów przygotowania do lodówki, aby stężał szybciej niż masa śmietankowa w garnuszku, która potrzebna będzie także do zalania warstwy toffi.
Spróbujcie także:
Sos Toffi / Karmelowy (na mleku)
Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)
Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi
Kawa Migdałowa
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Domowa Bananowa Gronola
Zrobiłam z czekoladą w środku i przykrywamy suszonymi śliwkami. Najlepszy deser w ciągu ostatnich tygodni :-)
OdpowiedzUsuńWyszło! A bałam się jak nie wiem. Dzieci były zaskoczone ze coś wypływa z środka. Pyszne, delikatne i do powtórzenia. Super
OdpowiedzUsuńCudowne :) u mnie z czekaladową masą krówka :)
OdpowiedzUsuńKocham jak to tak wycieka :p robiłam już na imprezy i rodzinne podwieczorki z czekoladą, toffi, musem truskawkowym, jagodami zawsze wychodzi i zawsze widzę to zaskoczenie "co to tam w srodku jest". Genialne
OdpowiedzUsuńMoje z sosem czekoladowym :) Pyszne
OdpowiedzUsuńCzekolady jesienią nigdy za wiele :)
UsuńSuper efektowne i pyszne
OdpowiedzUsuń