Menu górne

Sajgonki z Warzywami i Mięsem


Sajgonki, jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Chrupiące z zewnątrz, o wyjątkowym przepysznym mięsno-warzywnym wnętrzu. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż można się spodziewać! Bardzo polecam!




Składniki:
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 250-300 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1pęczek szczypiorku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2/3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (np. grzybowego)
  • 4-5 grzybków mun
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • olej
Grzyby namoczyć. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone doprawić pieprzem (1 płaska łyżeczka) i usmażyć na suchej patelni (puści swój tłuszcz). Przestudzić. Dodać drobno posiekany szczypiorek, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekane grzyby, ugotowany ryż. Dodać jajko, sosy sojowe i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Arkusze papieru kolejno lekko moczyć w wodzie, na środek nakładać łyżkę farszu i zawinąć jak sajgonki.Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub gorącym chińskim rosołem. 


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/chinski-sos-sodko-kwasny-pikantny.html


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/chinska-zupa-z-pierozkami-wonton.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz