Menu górne

Kanie - Soczyste i Chrupiące


Kania Czubajka nie bez przyczyny budzi wiele kontrowersji. Jedni je kochają, inni omijają z daleka. I ani jednym ani drugim nie ma się co dziwić. Kanie to grzyby z gatunku pieczarkowatych, dlatego są do nich troszkę podobne w smaku, jednak mają delikatniejszą strukturę i są bardziej wyraziste. Mimo to, jeśli nie ma się pewności że to na pewno Kania, lepiej kupić kilogram pieczarek ;) Z mojej rodziny na grzybach zna się całkiem dobrze moja mama, w końcu mój dziadek kochał wyprawy na grzyby ;) Nasze Kanie znaleźliśmy podczas weekendowego pobytu w lasach na mazurach i pomimo tego, że byliśmy pewni że nie są to Muchomory Sromotnikowe, zapytaliśmy jeszcze o zdanie kilku miejscowych. Od każdego oczywiście usłyszeliśmy to samo - piękne, młodziutkie Kanie :) Zapewniam, że odpowiednio przygotowane są przepyszne. My najbardziej lubimy usmażone, soczyste w środku, w chrupiącej panierce z świeżą bułką ;)


Składniki:
  • Kanie - kapelusze (ogonki można rozsypać w ogródku, jest duża szansa że urosną)
  • jajka
  • mleko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Kapelusze Kani olejno maczać w mleku, rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kanie. Nie wiem jak ludzie mogą je mylić z trującymi grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują jak kotlety :) Kanie to jedne z najlepszych grzybów. Nazbierałam ostatnio calutki koszyk

    OdpowiedzUsuń
  3. I tylko kromka chleba. Nic wiecej nie trzeba :) nazbieralam 10 duzych kanii. Była wyżerka

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)