Tarta prosto z Nieba... doskonała, przepyszna. Rozpływający się w ustach, delikatny krem z białą czekoladą, świeże jagody, pyszne kruche ciasto, a do tego chrupiąca i lekka jak chmurka beza. Ciasto idealne. Eleganckie i nieziemsko smaczne.
Przygotowanie Kremu Biała Czekolada należy rozpocząć dzień wcześniej.
Składniki na Kruche Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- szczypta soli
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać pozostałe składniki - zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki lub 30 min. do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką. przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (z odpinanymi brzegami) tak aby ciasto wyścielało dno i boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20-25 minut do mocnego zarumienienia. Wystudzić na kratce.
Składniki na Kruchą Bezę + 6 mini bezików:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru
Składniki na Krem Biała Czekolada i Jagodowe Nadzienie:
- 800 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki cukru (około)
- 3/4 szklanki jagód
- 3/4 szklanki frużeliny jagodowej lub jagodowego dżemu (przepis tutaj)
Kruchy spód posmarować frużeliną lub dżemem i wyłożyć krem z jagodami, przykryć pozostałym kremem z dodatkiem bezików. Całość udekorować bezą. Schłodzić przez 4 godziny. Na około 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.
Czas pieczenia bezy; musi byc taki długi ?
OdpowiedzUsuńNiestety tak. Tylko wtedy beza będzie chrupiąca. Jednak to zależy także od piekarnika, odpowiedniego ubicia białek - zatem czas może być nieco krótszy lub nawet dłuższy. Pozdrawiam!
UsuńDziekuje,pozdrawiam :)
UsuńI D E A Ł ! zrobiłam z mrożonymi jagódkami
OdpowiedzUsuńKocham białą czekoladę, w połączeniu z bezą i jagodami musi smakować jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńPiekła ten placek i rzeczywiście jest to niebo w gębie
OdpowiedzUsuńPiekłam ten placek z frużeliną jagodowo jeżynową a do kremu dodałam borówki no i było to prawdziwe niebo w gębie
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to słyszeć! :)
UsuńGdybym miała jagody to bym zaszalała :D
OdpowiedzUsuńCzy mozecmi pani powiedzieć co zrobiłam nie tak ze mój ubity krem z czekoladą i śmietana po dodaniu żelatyny i z miksowaniu zrobiły się rzadki
OdpowiedzUsuńMoże żelatyna była za gorąca? Złej jakości śmietanka? Śmietanka dobrze się ubiła? Może zbyt długie ubijanie z żelatyną ?
UsuńTylko ze ja wyspałam taka słucha żelatyne łyżeczkę hehe to pewnie dlatego
OdpowiedzUsuń