Menu górne

Schab Pieczony ze Śliwkami


Doskonały, po prostu najlepszy schab jaki kiedykolwiek jadłam. Od tej chwili schab smażony w bułce tartej uważam za profanację (co innego piersi z kurczaka w chrupiącej panierce a'la schabowe... ). 
Pieczony w foli aluminiowej schab jest delikatny, kruchy, aromatyczny - doskonały. 
Tak samo dobry podawany na gorąco z sosem śliwkowym jak i na zimno pokrojony na kanapki. Przygotowanie jest mniej pracochłonne niż mogłoby się wydawać. 
Warto poświecić odrobinę czasu, aby przygotować coś tak smacznego. 
Ja na pewno bardzo często będę do niego wracać. 





Składniki:
  • Duży Schab bez kości (około 1,4 kg w kawałku)
  • 0,5 kg śliwek suszonych
  • 3 szklanki mleka
  • przyprawa do schabu pieczonego / dań po staropolsku
  • sól, majeranek
  • olej do smażenia
Śliwki zalać1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Schab opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Ponakłuwać wykałaczką, umieścić w głębokim naczyniu i zalać 2 szklankami mleka, przykryć folią i odstawić na kilka godzin, co jakiś czas obracając schab na drugą stronę.
Mleko wylać, schab osuszyć, posolić z każdej strony, natrzeć przyprawami, majerankiem i ponownie przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie naciąć schab po środku, wzdłuż do 2/3 głębokości tworząc tzw. kieszeń - w niej umieścić śliwki (odsączone). Za pomocą sznurka (szpagat) obwiązać schab na okrętkę.

Na patelni rozgrzać olej (4-5 łyżek) i na największej mocy palnika krótko obsmażyć mięso z każdej strony. Obsmażone, rumiane mięso owinąć szczelnie folią aluminiową - przed zamknięciem dolewając 1 szklankę mleka. Wstawić do piekarnika i piec przez minimum 1 godz. 30 minut w 230*. Po tym czasie ostrożnie naciąć folię po środku, wzdłuż u góry, rozchylić i przypiec wierzch schabu - około 20-30 min. Wyłączyć piekarnik. Zamknąć folię i pozostawić schab do całkowitego ostygnięcia i skruszenia (nie przecinać - wypłyną soki).

Powstały w foli sos śliwkowy zlać do sosjerki. Schab podawać na gorąca z ziemniakami, kopytkami i sosem lub na zimno, pokrojony w plasterki na kanapki z sałatą, pomidorem i ostrą musztardą.

8 komentarzy:

  1. Soczyste i kruche mięsko. Zrobiłam z morelami bo akurat miałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna czymś zamienić śliwki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być morele, rodzynki, żurawina albo bez owoców. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Tak myslalam, robię z morelami :-) Dziękuję

      Usuń
  3. Kruche mięsko i soczyste. Bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Wybitny. POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam pierwszy raz i jestem pod wrażeniem smaku i konsystencji mięsa. Mleko zamieniło się w wodę - cud ? Schab kruchy i soczysty,mięciutki. Pyszny na zimno i na ciepło polany sosem śliwkowymi lub chrzanowym bo też zrobiliśmy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam wszystkim. Robilam w tamtym roku i rodzina byla zachwycona. W tym roku tez bedzie na 10000 %. Jeden ze sliwkami a drugi z morelami. Przepis jest bez zarzutu. Sprawdzony i szczerze godny polecenia.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)