Menu górne

Gulasz Wieprzowo-Grzybowy z Gęstym Sosem




Jak kopytka to i gulasz. Tym razem wieprzowy, mocno grzybowy, nie ciężki, a gęsty, za sprawą dużej ilości skarmelizowanej cebulki i ziaren siemienia lnianego. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 6 średnich cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-8 suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • sól, przyprawy do mięsa (ja użyłam m.in. do gyrosa, karkówki)
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1-2 duża łyżka ziaren siemienia lnianego (niemielonego)
  • 1-2 łyżka mąki ziemniaczanej (wedle uznania)

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na 20-30 min. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i na dużej mocy palnika podsmażyć mięso. Chodzi o "zamknięcie porów" i mocne przyrumienienie. Mięso przełożyć do garnka, dodać liście, pieprz, ziele, grzyby i zalać gorącą wodą, około 4-5 cm nad powierzchnię składników. Gotować na małej mocy palnika, pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę pokroić w grubsze piórka, zrumienić na łyżce oleju - pod koniec dodać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Gdy cukier się rozpuści i zacznie karmelizować od razu przełożyć cebulkę do gotującego się gulaszu (nie spalić - cebula stanie się gorzka). Dodać ziarna siemienia lnianego. Gotować 7-10 min. mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem. Ewentualnie zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1-2 łyżkach wody.
 

Idealnie smakuje z kopytkami i słodko-kwaśną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz